.

WAT IS EEN ATOOMBOM?

 

 

 Velen, zeker die van de jongere generaties, kunnen zich geen voorstelling maken van een kernwapen. Het is dan ook al weer meer dan 50 jaar geleden dat de laatste bovengrondse kernproeven plaatsvonden. Het verdrag daartegen (de Partial Test Ban Treaty) ging in op 10 oktober 1963. Alle grote landen zoals de Verenigde Staten en Rusland tekenden het verdrag. Ook niet nucleaire landen, zoals Nederland, tekenden het verdrag. Het verdrag verbood alle kernproeven in de atmosfeer, onder water of in de ruimte. Niet alle landen die het verdrag tekenden hielden zich aan de afspraken. Frankrijk bleef testen tot 1974, China tot 1980.

 

De bommen die op Hiroshima en Nagasaki werden gegooid waren pas het begin van een ongekende wapenwedloop waarbij het kernwapen steeds groter en krachtiger werd. Uiteindelijk resulterend in de Russische ‘Tsar Bomba’ een bom met een explosieve kracht van 50 megaton, oftewel bijna 3000 keer zo zwaar als de bommen op Hiroshima en Nagasaki.

De bom werd van een hoogte van 10500 meter boven Nova Zembla afgeworpen. Om de bemanning van de bommenwerper en het volgtoestel de kans te geven weg te vliegen was de bom voorzien van een grote 800 kg zware parachute om de val van de bom te vertragen. Om 11:32 Moskouse tijd volgde de explosie op een hoogte van 3000 meter. De hitte van de explosie was zo groot dat deze op een afstand van 100 km derdegraads brandwonden had kunnen veroorzaken. De explosie was zichtbaar in Finland en de drukgolf veroorzaakte daar zelfs wat glasschade. De seismische schok van de explosie ging drie maal rond de aarde. De paddenstoelwolk die opsteeg bereikte een hoogte van 64 km. De mensen zeiden dat de paddenstoelwolk door de wolken ging en nog doorsteeg. Ze vroegen zich af, probeerde de Russen atomen te splijten of de aarde?

  

Tegenwoordig biedt You Tube een schat een beeldmateriaal die laat zien wat voor een onvoorstelbare kracht er vrij komt bij een kernexplosie.

 

In het onderstaande filmpje wonen Amerikaanse soldaten begin jaren '50 een kernproef in de Nevada woestijn bij. Gewoon om te laten zien dat je er als soldaten mee het slagveld op kunt gaan. Ze droegen geen enkele bescherming tegen de radioactieve fall out.

 

 

Ook in de Stille Zuidzee (Frans Polynesië, de Marshall-eilanden) werden vele boven- en ondergrondse kernproeven genomen.

Onderstaand filmpje toont de kracht van de alsmaar grotere explosies.

 

Tenslotte, de Tsar Bomba.....Discovery Channel wijdde er een speciaal item aan: Ultimate explosions.....

 

Het plaatje hieronder geeft de verhoudingen nog eens haarfijn weer.

Kijk naar het speldenknopje dat de Hiroshima bom is in vergelijking met de Tsar Bomba.