The Overriding Trident Tour

 

Van 28 tot en met 30 september is een groep van 32 IPPNW studenten van Dover naar Londen gefietst. In totaal waren er studenten uit 17 verschillende landen, waaronder Zweden, India, Estland, Duistland, de Filippijnen, en jammer genoeg maar één persoon uit Nederland. Het was een prachtige tocht langs de witte rotsen bij Dover, door het bos, ‘s nachts zonder licht over snelwegen. En al was iedereen een groot deel van de reis nat en moe, het was vooral gezellig. Tijdens de Overriding Trident Tour is er ook twee keer een Target X gehouden, één keer in Canterbury en één keer in Greenwich, de laatste hebben we samen gedaan met lokale CND activisten. Bij een Target X wordt er een groot rood kruis op een druk plein gelegd en maken de medische studenten de voorbijgangers bewust van het feit dat elke stad een ‘target’ kan zijn. De targets waren een groot succes en er zijn ook handtekeningen opgehaald tegen het vernieuwen van het Trident-kernwapen programma in het Verenigd Koninkrijk. Zowel de lokale media als de deelnemers vonden de Overriding Trident Tour zeer geslaagd, het zou alleen fijn zijn als er bij een volgende fiets tour voor iedereen T-shirts waren met een duidelijke boodschap over kernwapens erop gedrukt. Op deze manier weten ook de mensen die ons toevallig voorbij zien fietsen wat we aan het doen zijn, in plaats van dat ze ons aanzien voor een stel rare toeristen op fietsen. En misschien gaat een van deze mensen er dan wel over nadenken of ze eigenlijk wel willen leven in een wereld waar kernwapens op elk moment zoveel levens kunnen gaan vernielen.

Na de OTT is een iets kleinere groep ’s nachts doorgereden naar Faslane, Schotland. Hier is een kernonderzeeër basis en al een jaar lang zijn hier continu mensen aan het protesteren geweest. Op 1 oktober was de laatste dag van deze 365 dagen durende demonstratie en de bedoeling was dat daarbij zoveel mogelijk mensen aanwezig zouden zijn. Volgens de kranten waren er ongeveer 600 demonstranten en 171 hiervan zijn gearresteerd omdat ze op de grond zijn gaan liggen in een poging de weg te blokkeren. De demonstratie was een bont en zonnig gebeuren, en het duurde dan ook niet lang voordat iedereen, al dan niet op blote voeten, op zijn schots stond te volksdansen op vioolmuziek. Erg vermakelijk voor de politie waarschijnlijk, die al even talrijk was als de demonstranten. Er is ook nog gezongen en er zijn gedichten voorgedragen, en door de medische studenten is er weer een traget X installatie gehouden. Gelukkig waren deze mensen maar al te bereid hun handtekening te zetten tegen kernwapens.

Met weer een iets groter aantal hebben de IPPNW studenten ook de conferentie ‘Nuclear Weapons - the Final Pandemic: Preventing Proliferation and Achieving Abolition’ bezocht. Hier kreeg iedereen een kans interessante mensen te ontmoeten en meer te leren over klimaatverandering door regionale oorlog, de gevolgen van de straling en het belang van de ontmanteling van kernwapens.

Op donderdag was ik helaas al weer terug in Nederland, maar er is samen met IPPNW artsen nog een extra grote, zes uur durende Target XXL gehouden op Trafalgar square. De grote afsluiting was een candle lightning waarbij ook de bezoekers van de conferentie aanwezig waren en waarbij alle OTT deelnemers hun meest indrukwekkende ervaring konden vertellen.