IPPNW European Student conference ‘Target Earth 2008’

 

Van 27 tot 30 november heeft de Europese studentenconferentie van IPPNW plaatsgevonden op Nederlandse bodem en wel in het Stayokay-hostel van Amsterdam.

Op 27 november werd de conferentie feestelijk geopend met welkomstwoorden van Lori Postema, projectcoördinator van de conferentie, en van Wenjing Tao. Daarna volgde live muziek. Maar liefst 80 Europese studenten schreven zich die dag in voor de conferentie, waaronder vele studenten uit Nederland en België.

 

Op 28 november, na een korte nacht slaap, werd er tijdens de plenaire sessie ingegaan op kernwapens en de effecten van kernwapens op de volksgezondheid. De dag werd geopend door Herman Spanjaard, gevolgd door Vic Sidel die nader inging op de effecten van kernwapens op de volksgezondheid. Krista van Velzen besprak krachtig het huidige Europese kernwapenbeleid. Naast deze geweldige lezingen was er nog genoeg tijd om je verder te verdiepen in kernwapens door middel van de workshops die in de middag plaatsvonden. Zo waren er onder andere workshops over radicalisation, nuclear war and public health, cold war en non violence peace force. De dag werd afgesloten met een bezoek van de enige echte Sinterklaas en een multiculturele avond, vol Europese hapjes en drankjes.

 

29 november stond in het teken van War and Peace en een interdisciplinaire kijk daarop. Op deze dag was er onder andere een lezing van Erella Grassiani over Processes of Othering. Verder waren er de European Student Representative-verkiezingen waarbij Carlos Fereirra uit Portugal zich verkiesbaar stelde. Na de workshops volgde er een boottocht door Amsterdam en werd er uitgebreid gegeten in een heerlijk restaurant.

Op de laatste dag van de conferentie werd er uitvoerig gesproken en gediscussieerd over kernenergie, de effecten op de gezondheid en de energiecrisis. Peer de Rijk sprak over nucleaire energie en alle voordelen en een woordvoerder van Greenpeace wist precies te vertellen wat Peer de Rijk vergeten was. Na een flinke discussie gingen de studenten allemaal richting drie verschillende pleinen in Amsterdam, waaronder het zeer bekende Museumplein. Daar werd met voorbijgangers gesproken over de effecten van kernwapens op de volksgezondheid door middel van onze bekende Target X-actie. Hierna vertrokken alle studenten weer naar huis en moest er helaas een einde komen aan de conferentie. Al met al was het een zeer geslaagde conferentie. We kijken uit naar de volgende Europese studentenconferentie, die naar alle waarschijnlijkheid plaats zal vinden in Noorwegen.