Target X Rotterdam

 

Target X is een internationale awareness-campagne over nucleaire wapens, een hot topic dat momenteel veel in het nieuws is. De nucleaire dreiging is tegenwoordig groter dan ooit: veel toonaangevende naties hebben een nucleair wapenarsenaal, vooral om hun macht uit te drukken. De gevaren van kernwapens zijn enorm. Ook in Nederland liggen nucleaire wapens opgeslagen, een feit dat bij een groot deel van de bevolking niet bekend is. Het project wordt georganiseerd door IFMSA-NL (International Federation of Medical Students’ Associations – the Netherlands) in samenwerking met NVMP (Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie), en is internationaal een project van IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War), waar NVMP een onderdeel van is.

 

Het doel van Target X is om de samenleving meer bewust te maken van de gevaren van nucleaire wapens voor de volksgezondheid, er wordt geprobeerd de discussie over het onderwerp op gang te krijgen onder de bevolking. Dit natuurlijk zonder de mensen een politiek statement mee te geven.

 

De uitvoering

Na maanden van voorbereiding was het op zondag 4 november eindelijk zover: de allereerste Target X in Nederland! Op het kruispunt van de twee drukke winkelstraten, de Lijnbaan en Korte Lijnbaan, in het midden van Rotterdam, nabij Stadhuisplein, verzamelde zich een groot aantal medische studenten, gekleed in witte doktersjassen.

 

Tijdens de wandeling naar de plaats waar Target X gehouden zou worden, werd al veel aangedacht getrokken van het winkelende publiek: “een grote groep ‘dokters’ die door de stad loopt, wat is daar aan de hand?”

Nadat de materialen, twee grote lappen rode stof, op de grond waren bevestigd in de vorm van een ‘X’, kon het project om 1 uur ’s middags van start gaan. Vol enthousiasme, met een pak flyers in de aanslag, stonden de studenten klaar om de voorbijgangers op de hoogte te brengen over de medische gevolgen van nucleaire wapens.

 

Hoewel het natuurlijk erg moeilijk is om winkelend publiek te onderbreken in hun zondagse winkelloop, waren erg veel mensen bereid om een praatje te maken met de studenten. In veel gevallen liep dit uit op interessante discussies, over hoe groot de dreiging nu precies is, wat de gevolgen zijn op korte en lange termijn en wie hiervoor verantwoordelijk zouden zijn. Discussies van meer dan een half uur waren niet ongewoon!

 

Ook de media waren op de hoogte gebracht van het project en uiteindelijk hadden we een interview met Radio Rijnmond! Op maandag 5 november werd dit op de radio uitgezonden!

 

Het effect

Het project had een duidelijk effect op de deelnemende studenten. De reacties van de studenten over het project waren dan ook zeer positief!

De studenten vonden het project ‘inspirerend en interessant’, het gaf een “goed gevoel iets voor anderen te doen” en de studenten gaven aan dat het leuk zou zijn als het project in meerdere steden zou worden uitgevoerd!

 

Ook op het winkelende publiek had het project effect. Onze verwachting was dat vooral de autochtone bevolking interesse zou hebben in de informatie die verstrekt werd. Reden hiervoor was dat het project dichtbij eigen land zou zijn en daarom veel impact zou hebben. Er werd echter iets anders waargenomen: vooral de allochtone jonge bevolking bleek interesse te hebben in het project en wilde hier graag iets mee doen!

 

Dit was een aangename verrassing, wat een aantal leuke reacties van het publiek opleverde. Reacties als “we moeten er wat aan gaan doen!” en “waarom is dit ons niet eerder gezegd?” werden meerdere malen gehoord.

Rond half 4 werden de laatste flyers uitgedeeld en de lopende discussies afgerond, om een einde te maken aan een zeer geslaagd project!

 

Conclusie

Aan de hand van de reacties van de studenten en de doelgroep, het winkelende publiek, kan geconcludeerd worden dat Target X een project is waarmee veel awareness kan worden gecreëerd. Over het algemeen wordt deze informatie goed ontvangen door de doelgroep! De discussies zijn een normaal gevolg van de informatie en wordt door de studenten als aangenaam en leerzaam ervaren. Wij hopen dat dit project doorgang kan vinden in meerdere steden in Nederland, zodat het onderwerp meer bekendheid krijgt.

 

Dankwoord

Als laatste zouden wij graag de NVMP willen bedanken voor het leveren van financiële steun en manschappen voor het project. Het project kon zonder deze samenwerking geen doorgang vinden. Hartelijk bedankt! Met vriendelijke groet, Namens de werkgroep Vluchtelingen, Mensenrechten en Vrede, onderdeel van IFMSA-NL, Peter-Paul Teunisse