Stelling

 

Een NVMP-bureaumedewerker blijft altijd goed op de hoogte. Zo las ik in de notulen van de afdeling Rijnmond dat men op 11 november de volgende, prikkelende, stelling zal behandelen:

 

LAAT BUSH NU MAAR MET IRAK AFREKENEN WANT DAT BRENGT UITEINDELIJK MEER VREDE OP AARDE DAN ZO DOORGAAN

 

Hoe hebben we het nu? De hoofddoelstelling van de NVMP is toch de preventie van oorlog en geen preventieve oorlog (pre-emptive war)? Zijn we wel goed bezig? Moeten we een conflict zien als een griepje dat je beter kunt uitzieken dan er allerlei kuurtjes voor geven die alleen de weerstand van het lichaam verminderen? Is het soms beter een oorlog/conflict uit te vechten omdat dit uiteindelijk leidt tot een stabielere vrede? Maar is het niet zo dat we juist de ellende van oorlog willen voorkomen? Wat is slechter dan oorlog, hebben we dan niet gefaald?

 

Terug naar het voorbeeld: 'laat de VS afrekenen met Irak'. Maar rekent de VS al niet meer dan tien jaar af met Irak door middel van een boycot - sancties die direct aan honderduizenden mensen, voornamelijk ouderen en kinderen, het leven heeft gekost? Is dit afrekenen menselijkerwijs te tolereren? En heeft het enige zin gehad nu blijkt dat de VS toch gewapend wil gaan ingrijpen? Zijn al die mensen dan voor niets gestorven? En is een nieuwe oorlog geen vorm van genocide? Ook dat is heel interessante discussiestof.

 

Toch heeft de stelling in Rijnmond nog een neteligheid. Ze impliceert dat er afgerekend moet worden met Irak. Is dat een voldongen feit? Is er een geloofwaardige reden waarom Irak nu op de korrel genomen moet worden? Wordt er niet erg gemakkelijk gebruikt gemaakt van het feit dat Saddam Hoessein een meedogenloze tiran is en daarom alles is geoorloofd?

Gelukkig blijkt men zelfs in Amerika niet overtuigd van het gelijk van Bush en zeker niet als hij blijft falen enig bewijs voor de noodzaak van zijn militaire dadendrang aan te dragen.

 

De actualiteit toont dat het begrip 'afrekenen' ook in een ander daglicht gezien kan worden, namelijk de verdeling van de Iraakse olie onder de wereldmachten.

Ik ben zeer benieuwd waar ze in Rijnmond op uitkomen.

 

 

Hans van Iterson